Przejdź do głównej zawartości

Wyniki obserwacji lekcji otwartej

Celem zajęć było oznaczenie pH i zawartości związków amonowych.

Wyniki tych obserwacji porównaliśmy z liczbą żywych organizmów - wyniki wyszły bardzo  ciekawe.


Zawartość związków amonowych na podstawie skali kolorystycznej 

Zawartość związków amonowych (w kolejności od największej zawartości):

1. rzeka Bytomka (ok. 2 mg/l)
2. Staw w okolicach Traktu Rudzkiego (ok1 mg/l)
3. Staw przy ul. Olimpijskiej (ok1 mg/l)

Pozostałe próby wykazały brak zawartości związków amonowych (zabarwiły się na żółty kolor - 0 ml/l). Zaliczamy do nich:

1. Staw w Parku Paweł
2. Staw Kokotek
3. Staw w Nowym Bytomiu
4. Staw obok Parku Strzelnica
5. Zbiornik 14
6. Czarny Staw
7. Staw Rybaczówka

IM MNIEJ ZWIĄZKÓW AMONOWYCH TYM LEPIEJ, BO WIĘCEJ TLENU POZOSTAJE DLA WODNYCH ORGANIZMÓW. 

Taką zależność widać na naszych próbach - tam, gdzie związków amonowych jest niewiele widać w nich życie gołym okiem.

Te małe kropki żyją i mają się dobrze ;) 

A tak wygląda otwarcie naszej pracowni oczami WFOŚiGW w Katowicach



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Co kryje gleba? ZAPRASZAMY DO KOŁA BIOLOGICZNEGO

Zainteresowanych Uczniów, zapraszamy do naszego koła w każdy piątek na 8 lekcji ;) Na ostatnich zajęciach, określaliśmy pH z różnych powierzchni z okolicy szkoły. Każdy Uczeń, pobrał próbkę górnej warstwy gleby, po czym metodą kolorymetryczną określaliśmy jej odczyn. Wynik: Odczyn wszystkich próbek oscylował między 7,5 a 8. Wniosek: Górna warstwa gleby, pobrana z tego samego obszaru nie wykazuje różnic w pH. Zadanie domowe: Przyniosę pół woreczka śniadaniowego gleby, pobranej z głębokości ok 20 cm z okolicy zamieszkania. Dodatkowo, zabiorę 1,5 L butelkę.

Dlaczego guma do żucia nie rozpuszcza się w trakcie żucia?

Zaczyna robić się niebezpiecznie (jakość powietrza coraz gorsza)

Zapewne pamiętacie nasze pierwsze opublikowane zdjęcie (nowych czytelników, odsyłamy do pierwszego wpisu 😉). Zawartość niebezpiecznego dla nas pyłu o wielkości 2,5 mikrometra wynosiła 4 mikrogramy/m³ - jakość powietrza była wtedy BARDZO DOBRA. Dzisiaj, wartość ta zbliża się do niebezpiecznej, co jest związane z niższą temperaturą i tym, że  coraz częściej palimy w piecach . UWAŻAJMY NA SIEBIE